Карлово очаква да започнат ремонтни  дейности  по сградата на бившата

...
Карлово очаква да започнат ремонтни  дейности  по сградата на бившата
Коментари Харесай

Кабаиванов спечели делото за фабриката на Евлоги Георгиев

Карлово чака да стартират ремонтни  дейности  по постройката на някогашната вълненотекстилна фабрика, издигната от Евлоги Георгиев в интерес на родния му град.

Преди броени дни кметът на общината  доктор Емил Кабаиванов завоюва делото против  сегашния притежател на някогашната фабрика. Административното дело срещу  „ Булгарлизинг Бургад АД  с  №13311/2016 година  бе заведено през 2016 година.

А решението на Върховен административен съд удостовери Заповед №432 от 08.04.2015 година на кмета на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, с която „ Булгарлизинг Бургас “ АД, като притежател на комплекс от здания - Първа текстилна фабрика на името на Евлогий Георгиев,  е длъжен да извърши няколко мероприятия за  ремонт и обезопасяване на постройката. 

„ Булгарлизинг Бургас ” АД би трябвало да обезопаси и алармира по подобаващ метод зоната пред фасадата на постройката, с цел да се предотвратят произшествия. Собственикът трябва  да извърши консервация и реституция на източната част на постройката, като авансово се извърши в детайли архитектурно снимане, фотодокументиране и планова документи за консервационно-реставрационни и ремонтни работи.

Тази документи би трябвало да  се показа за координиране в Министерството на културата.  Съгласно Закона за културно завещание, „ Булгарлизинг Бургас " АД би трябвало да изготви и показа в Министерство на културата графична, текстова и фотодокументация, задоволителна за осъществяването на реконструкцията в период от 4 месеца и на западната част на постройката за разглобяване и следваща реорганизация по достоверни данни.

В случай че заповедта на кмета не бъде изпълнена непринудено, Община Карлово има право да предприеме всички възможни от закона дейности за нейното осъществяване. 

До решителната крачка на Общината да заведе дело против настоящия собственик  на парцела се стигна, след като  през 2015 година комисия, назначена от Кабаиванов, откри неприятното положение на някогашната фабрика. 

Тя е издигната през 1891 година от най-големия български донор Евлоги Георгиев в интерес на родния му град. Сградата е най-ценното подаяние на Евлоги Георгиев  на Карлово. Той поръчва построяването на фабриката, с цел да обезпечи прехранване на своите съграждани незабавно след Освобождението.

Като извънреден бизнесмен, той планува нейната активност и подрежда с печалбата  да се подпомага  учебното заведение в Карлово и да се устоя градската болница.

Освен като индустриално дружество, фабриката на Евлоги Георгиев е скъпа като исторически и архитектурен обект, който съставлява комплекс  от неповторими здания. През годините на социализма фабриката  бе част от предприятието за копринен текстил „ Теодоси Марков ”,  преименувано през 1991 година на „ Карловска коприна ”.

При всеобщата приватизация обаче крупното подаяние на огромния патриот попадна в ръцете на сдружението „ Булгарлизинг ” АД, а единствено няколко години по-късно то бе затворено. Общината  на два пъти прави опит по правосъден път дарението на Евлоги Георгиев да бъде върнато на града, каквато е била волята на донора. Но съдът не призна  желае, въпреки да е несъмнено, че тази постройка е издигната от Евлоги Георгиев  и дарена на Карлово.

В момента парцелът е в доста неприятно положение,  разрушени са стъклата на прозорците, вратите, мазилката по стените на неповторимата постройка се разрушава.  Това решение на съда, с което задължава притежателя да се погрижи за  скъпото подаяние, дава очаквания на карловци, че тя може и да оцелее и да бъде още веднъж върната на града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР